Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Dag 10 - 5-11- Aswan: Nubisch Museum & Kalabsha PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Bjorn Koopmans   
maandag, 08 november 2010 17:53

Wanneer we om 4u00 bij de gate staan, moeten we de helft van onze waterflesjes inleveren, Hier lijkt volkomen willekeurig mee om te worden gegaan, want ik moet 2 van de 3 flesjes inleveren en een reisgenoot 0  van de 4. Andere vloeistoffen in de bagage worden volkomen genegeerd.

Om 4u55 vertrekt het vliegtuig en maakt na een korte vlucht een vroege, maar ruwe landing in Aswan. De bagage die direct vanuit Khartoem zou worden doorgestuurd lijkt aanvankelijk nergens te bekennen. Pas na een tijd wachten bereikte ons het verlossende woord dat we de koffers en tassen konden vinden in een afgelegen aankomsthal. Een touringcar brengt ons op dit vroege uur (ca. 7u00) naar een resorthotel vlakbij het Nubisch Museum. Hier drinken we we een kop koffie en thee tot het museum om 9u00 opengaat. Iets later staan wij binnen. Sommigen moeten nog even in de bus zijn, vooral toen bleek dat fotografie vandaag was toegestaan in het museum! De chauffeur van de bus lijkt aanvankelijk echter onvindbaar, tot bleek dat hij in de bus lag te slapen. Ik bezoek eerst de tijdelijke tentoonstelling met petrogliefen (rotsinscripties uit de prehistorie) en snel door naar de prachtige permanente tentoonstelling. Ik vergeet een reserve accu voor mijn camera mee te nemen en de huidige accu is bijna op, dus nog sneller dan normaal sjees ik door het museum. In het museum zijn niet alleen vondsten uit Egypte, maar ook uit Soedan te zien. En niet alleen uit de Faraonische cultuur, maar ook de Koesjitische, de Napataanse, de Meroïtische en de recente Nubische culturen. Al met al een prachtig en divers museum. Daarna vlug naar buiten om ook de voorwerpen in de tuin van het museum te bekijken, waaronder de fascinerende steencirkel uit Napta Playa, het 'Stonehenge van Egypte', zij het zeer veel kleiner en vele malen ouder. Net als ik mijn een na laatste foto wil neme begeeft de accu het. Maar goed, ik kom hier zeker nog wel eens terug.

Om een uur of 11u30 begeven we ons naar het 5-sterren cruiseschip wat de komende 3 dagen ons thuis zal zijn. Om 12u00 schepen we in. Eenmaal in mijn hut blijkt dat een fles douchegel in min mijn grote tas  is opengesprongen. Een heel compartiment van de tas is ondergelopen. Tot de lunch van 13u00 ben ik dus bezig met douchen (want vanmorgen niet gedaan) en het uitspoelen van alle kleren en voorwerpen in het besmette compartiment. Helaas is ook mijn laptop slachtoffer. Gelukkig lijkt de schade vooralsnog mee te vallen, want hij doet het (nog).

De lunch is, zoals verwacht, exorbitant luxe. Twee soorten soep, vele verse groenten, vlees, kip, vis, allerleis soorten salade , fruit en een enorme sortering desertgebak. Je moet oppassen je niet te overeten. Om 14u55 (10 minuten later dan gepland) vertrekken we met een klein bootje naar New Kalabsha Island, waar we de eerste in een reeks tempels zien, die in de jaren 1960 gered zijn van het wassende water van het Nassermeer (die in Khartoem van de tweede reisdag niet meegeteld tenminste). Ik bekijk in volgorde: het schattige kioskje uit Qertassi, de reliëfblokken uit Gerf Hoessein, de prehistorische rotstekeningen, het rotstempeltje van Beit el-Wali, en de redelijk grote tempel van Kalabsha, gewijd aan de Nubische god Mandoelis. We spraken vooraf af om 16u30 bij de steiger, maar de groep arriveert 10 minuten later. Het bootje is er ook nog niet, dus bekijken we gezamenlijk het dak van de tempel, die normaal niet toegankelijk is. Onder een mooie zonsondergang varen we terug naar het cruiseschip, waar de high tea al op ons wacht. Thee, koffie, cake en koekjes in een mooie salon.

Eenmaal terug op mijn kamer constateer ik dat mijn kleren al droog zijn. Het is hier dan ook zonnig en warm, zoals ik van Aswan gewend ben. Toch is het hier, na Soedan gewend te zijn geraakt, een stukje frisser, met 'slechts' ca. 30-35 graden in de zon.

Ik ontspan, lees en converseer met reisgenoten tot het diner van 20u00. Ook deze maaltijd bestaat weer uit een overdaad aan heerlijk eten. Mohammed, onze Egyptische reisbegeleider, hebt me mijn kennis van de Arabische taal bij te spijkeren. Na het natafelen volgt nog meer geouwehoer, maar dan op het dek. We zijn allemaal moe na zo'n korte nacht en lange dag, dus gaan velen, waaronder ik, tamelijk vroeg naar bed.

 

Laatst aangepast op zondag, 14 november 2010 23:02