Zoeken

Willekeurige foto

Egypt Ring

Deze website maakt deel uit van Egypt Ring.
This website is part of Egypt Ring.
Egypt Ring
 
 
Dag 7 - 2-11 - Kerma & Tombos PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Bjorn Koopmans   
woensdag, 03 november 2010 21:16

Vandaag plannen we om 9u00 te vertrekken. Dat doel wordt niet gehaald. Ik heb heerlijk geslapen, maar tegen de ochtend begint het met 22 graden behoorlijk koud te worden, dus sla ik een dekentje over me heen. De anderen die in de open lucht slapen volgen mijn voorbeeld. Daarna val ik weer heerlijk in slaap met een schitterende Orion boven mijn hoofd, tot mijn elektronische haan begint te kraaien. We gaan netjes om 9u00 naar het andere huisjes, hoewel de jeeps niet op komen dagen. Helaas lopen we heel veel oponthoud op en vertrekken pas om 9u45. Om 10u00 stoppen we alweer (nog altijd in Karima). Er wordt ons niets vertelt, maar blijkbaar is het de bedoeling om hier proviand in te slaan. Dit, en vele andere zaken, zijn blijkbaar de vorige avond uitgelegd tijdens het diner waar wij niet bij waren. Er blijkt ook een jeep kapot en er wordt gewacht op ijs om het water koel te houden. Uiteindelijk vetrekken we veel later. Na een lange rit over een comfortabele asfaltweg door de woestijn stoppen we om 13u15 bij een 'wegrestaurant'  waar de chauffeurs lunchen en wij de benen strekken.

Om 16u20 rijden we verder naar Tombos. Het is een lastige route door vele kleine dorpjes over verschrikkelijk slechte weggetjes. Om 17u00 staan we in Tombos, voor een granietgroeve met een mooi, onvoltooid  beeld van een faraonisch uitziende koning. Blijkbaar is er iets vroeger iets misgegaan met het transport van het beeld en is het hier achter gelaten. Met hulp van Awaad vinden we even later ook de overwinningsinscriptie over Kerma dor Toetmoses I op een groot granieten blok vlakbij de Nijl. Vanaf hier zien we ook voor het eerst iets van het derde cataract. Het 4e (bij Karima) hebben we gisteren en eergisteren helaas niet meer kunnen zien.

Om 17u55 rijden we weer verder, ditmaal naar ons 'hotel' te Kerma. Dit blijkt een groot privéterrein met gastverblijven te zijn in het nabijgelegen plaatsje Arqu. Het 'complex' behoort toe aan de zoon van de niet erkende koning van Kerma, een zeer statige en uiterst vriendelijke man in prachtig wit gewaad. We danken hem uitgebreid voor zijn gastvrijheid, ook al zijn de slaapzaaltjes en het sanitair behoorlijk armoedig. We mogen bedden uitzoeken in 3 huisjes met allerlei ruimtes en veel toiletten/douches. Mijn kamergenoot en ik trekken in het voorkamertje van het 2e huisje, die is voorzien van een kleine, vieze wastafel met spiegeltje(!) en een toilet/doucheruimte. Het toilet is tamelijk schoon, maar lekt aan alle kanten. Er staat dan ook een plas water in de ruimte.

De avondmaaltijd wordt ons aangeboden door de reisagent in Soedan en smaakt erg goed. De soep bestaat uit maïs en nog enkele andere, niet nader te specificeren groenten en smaakt heerlijk. Het hoofdgerecht bestaat uit een bescheiden buffet van verschillende groenten, gehaktballetjes, een soort bruine bonen stoofpotje en zalige falafal koekjes. Het toetje is ………. En smaakt ook prima.

We tafelen nog wat na, horen het programma voor morgen aan, betalen Awaad voor al het water de afgelopen dagen en de sites van vandaag (want oorspronkelijk niet op programma). Velen zitten inmiddels (vrijwel) zonder Soedanees geld, dus daar moet nog iets voor gevonden worden.

Rond een uur of 22 gaat iedereen zich klaar maken voor de nacht. Door de vele vliegjes die op het licht van mijn laptop afkomen, laat ik het verslagschrijven al snel zitten. Op moment van schrijven zit ik in een hobbelende jeep richting Khartoem.

 

Laatst aangepast op maandag, 07 februari 2011 23:52